MISFORSTÅELSE NR. 1: ”DU SKAL TÆNKE UD AF BOKSEN”

Der eksisterer ingen boks. Den omtalte ”boks” er det der kaldes en ”konstruktion”. Og derfor kan du ikke tænke ud af den, det er logik. Og hvis du tror på at du absolut har brug for at presse dig til at tænke ud af den imaginære boks der slet ikke findes – så vil jeg foreslå du i stedet forestiller dig boksen slet ikke eksisterer. Så i stedet for at skulle tænke ud af den – ja, så INDSER du at der slet ikke er nogen. Dvs. så kan du tænke HELT FRIT uden begrænsninger og konstruktioner, fordi boksen slet ikke eksisterer.
 

MISFORSTÅELSE NR. 2: ”DU SKAL HAVE ET STÆRKT SELVVÆRD”

”Selvværd” er et koncept. Det eksisterer ikke. Det er konstrueret af psykologerne, som bruger det til at kvantificere den værdi du tror på du ”har” og dermed tillægger dig selv. Men dette koncept giver ingen mening. Du kunne heller aldrig finde på at tage 10 babyer og kigge på dem og så spørge dem: ”Har I et stærkt selvværd, babyer?” At graduere et menneskes værdi i lavt, mellem eller højt selvværd giver ingen mening. Fordi alle mennesker har en naturlig, medfødt værdi. Deres blotte eksistens er værdi. Deres væren er ren energi og værdi. Uanset deres konstruerede ”selv” og de historier de tror på om deres ”selv”. Den menneskelige værdi ER bare. Og dermed er den reelt uendeligt høj. That’s it. Det er sådan vi alle er født. Alt andet er historier og konstruktioner.
 

MISFORSTÅELSE NR. 3: ”DU SKAL TRÆDE UD AF KOMFORTZONEN”

Den eksisterer ikke. Det er en psykologisk konstruktion, en illusion. Du skal bare gøre det du kan mærke du skal gøre. Du skal bare gøre det du kan mærke er det RIGTIGE at gøre i den aktuelle situation du står i. Og glemme alt om ”komfortzoner” og andet gøgl. Du skal bare VÆRE først og fremmest. Hvile i din VÆREN. Føle dig grounded. Ja, så kan du derfra gøre alt det du har lyst til. Gøre det din indre ”knowing” fortæller dig du skal gøre. Men lad være med at presse dig selv til at gøre noget. Lad være med at piske dig selv og skælde dig selv ud når du ikke gør det som dine personlige tanker har konstrueret og forsøger at bilde dig ind du skal gøre. Du skal intet her i livet. Kun det du ikke kan lade være med at gøre. Og det som din indre visdom fortæller dig du skal gøre.
 

MISFORSTÅELSE NR. 4: ”DU HAR EN PERSONLIGHED OG IDENTITET”

Personlighed og identitet er det samme. Og ingen af delene eksisterer. Den personlighed og identitet du bilder dig selv ind du ”har” – er en illusion. Din ”personlighed” og ”identitet” består KUN af de historier du fortæller dig selv om hvem du er – og som du så TROR på. Du er i din barndom blevet fortalt at ”du er så sød og redder altid dine venner” eller ”du har altid været den stille og generte pige” eller ”du har altid været udadvendt og dygtig til at stille dig op i en forsamling” eller ”du siger aldrig noget, så du er meget introvert” eller ”du har været god til at vente på det bliver din tur” eller ”du har altid været meget egoistisk og kun tænkt på dig selv” eller alle mulige andre ”personlige meninger” fra dine omgivelser om hvem du er. Og så har du uden at tænke over det – troet på meget af det. Konkluderet med dine tanker og din tro at det er ”sandheden” om hvem du er. Udviklet videre på historierne. Raffineret på dem. Og gjort dem til dine sandheder om hvem du er. Disse ”sandheder” bilder du så dig selv ind – er lig med din personlighed, din identitet. Men jeg kan fortælle dig én sandhed: At det er én stor, fed løgn. Alt det du fortæller dig selv om ”hvem du er” og ”hvordan din personlighed er” – er intet andet end dine personligt konstruerede historier om hvem du er. Og de historier du fortæller dig selv om hvem du er – kan du når som helst ændre på. I det sekund du gør det – bliver du ”en anden”. Lige dér får du en anden ”personlighed”. Det er derfor vi mennesker har evnen til at genopfinde os selv. Dvs. at fortælle en ny historie om hvem vi er. Eller vi kan lade være med at fortælle os selv historier og konstruktioner om hvem vi er – og bare VÆRE det vi er født til at være: Flydende, lærende og i bevægelse.
 

MISFORSTÅELSE NR. 5: ”DU SKAL VÆRE MODIG”

Mod giver kun mening hvis du er bange for noget. Hvis du har frygt i klemme. Så kan du sætte ind med mod. Men hvad nu hvis der ikke var nogen frygt, ingen angst, ikke noget du var bange for? Hvad nu hvis du var frygtløs? Du er født frygtløs – hvorfor ikke komme hjem til din frygtløshed og sige farvel til alle dine historier om det der er farligt og de tanker som du skræmmer dig selv med? Uden frygt giver mod ikke mening. Mod bruges når du er bange for noget, og du så presser dig selv til at gøre det alligevel. Men i stedet for at fokusere på mod – vil jeg anbefale dig at komme tilbage til din frygtløshed. Indse at der ikke er noget at være bange for. Indse at den ”frygt” du ser med dine tanker – kun er historier og fri fantasi. Så sætter du dig selv fri, og har ikke brug for mod.
 

MISFORSTÅELSE NR. 6: ”DU ER IKKE PERFEKT”

Jo, du er. Du er født som du er. Derfor er du perfekt. Derfor er du født perfekt. Du holder dig selv fanget i en misforståelse – hvis du går og fortæller dig selv at du er uperfekt, ikke god nok, skal fikses og er forkert. Der er intet i vejen med dig! Den er ikke længere. Bevares, du kan vælge at udvikle dig, ændre dig, handle på nye måder, kontakte nye mennesker osv. Men din VÆREN er perfekt. Det vil den altid være. Din Væren er konstant. Den ændrer sig ikke og den er som den skal være. At tro på andet – er intet andet end overtro og stressende tanker og selvpåført pres.
 

MISFORSTÅELSE NR. 7: ”DU KAN STYRE ANDRE MENNESKER OG DU SKAL LAVE DEM OM”

Nej, det ved du selvfølgelig godt du ikke kan. Du kan ikke styre eller kontrollere andre mennesker. Du kan selvfølgelig heller ikke lave dem om. Det der bare er sjovt er – at jeg hver dag møder mennesker som tror på at de lige kan styre deres medmennesker, så de selv kan få det bedre. At de lige kan lave deres medmennesker om, så de selv kan få det de ønsker sig. Illusionen om at kunne styre, kontrollere og lave andre mennesker om – sidder mange mennesker fast i. Det kan du ikke. Og du kommer aldrig til det. Det du derimod kan styre og lave om på – er dig selv.
 

MISFORSTÅELSE NR. 8: ”DU ER GÅET I STYKKER, DU ER IKKE GOD NOK OG DU SKAL FIKSES”

Denne misforståelse er næsten en folkesygdom. Hver uge møder jeg mennesker og kunder der sidder fast i denne misforståelse. Mennesker der tror på at de ikke er gode nok. Denne overbevisning når de især frem til når de sammenligner sig selv med andre mennesker. Men at sammenligne sig selv med andre mennesker giver ingen mening. Fordi vi alle er unikke, originale og autentiske. Der er findes kun én af hver af os. Det handler ikke om at sammenligne os selv med andre eller at være bedre end andre. Det handler om at være den eneste. Og sådan er vi alle allerede født. Derudover er vi født i mental sundhed. Den eneste grund til at vi kommer til at tro på misforståelsen om at vi er i stykker og skal fikses – er vores egne tanker, som konstruerer og lyver. Før bag tankerne er alt godt. Der findes et medfødt sundt sind. Der findes vores sunde mentalitet. Der findes vores Væren, som aldrig har været i stykker.
 

MISFORSTÅELSE NR. 9: ”DU ER INTROVERT ELLER EXTROVERT ELLER SÆRLIGT SENSITIV ELLER PERSONTYPE 20FBJ ELLER BANGE FOR DUER”

Denne misforståelse er en klassiker. De fleste mennesker tror på deres selvopfundne konstruktioner om hvad de lider af, hvad de har særligt brug for og hvilke svagheder de har. Du er ikke født introvert. Hvis du indtil i dag har troet på du er introvert – ja, så kan du fra i morgen begynde at være extrovert. Hvis du indtil i dag har været bange for duer – ja, så kan du fra i morgen af begynde at være ligeglad med duer. Det kræver blot at du SER at du selv har konstrueret misforståelsen og illusionen med dine tanker – dvs. at du TROR på det hele. Og når du SER at intet af det eksisterer – at det KUN FINDES NÅR DU TROR PÅ DET – ja, så kan du give slip på det. Livet fungerer ikke på en sådan måde at det ”udsætter” dig for et eller andet. At livet påfører dig en svaghed eller skavank. Hvis du ”lider” at en svaghed eller skavank – så gør du det fordi du har bildt dig selv ind at du gør det. Det er tankekonstrueret. Det er din tanke som har manifesteret sig. Det er det en tanke kan: Den er en meget stærk kreativ kraft som kan gøre dine illusionære konstruktioner til oplevet virkelighed.
 

MISFORSTÅELSE NR. 10: ”DU BLIVER SÅRET, KRÆNKET, VRED OG FORNÆRMET – FORDI ANDRE MENNESKER GØR DET VED DIG”

Misforståelsen om at andre mennesker kan såre dig, krænke dig, gøre dig vred og fornærmet – er en af de helt store misforståelser. Andre mennesker kan ikke sige nogle ord til dig – så du mister din energi, du bliver ked af det eller din verden braser sammen. Det kan ikke lade sig gøre. Det der altid og uden undtagelse sårer dig, krænker dig, gør dig vred og fornærmer dig – er dine egne tanker om de ord som andre mennesker siger til dig. I dine tanker tolker du det du hører, konkluderer på det og tillægger det DIN mening. Dvs. du sårer dig selv, krænker dig selv, gør dig selv vred og fornærmer dig selv – med den mening som du tillægger de ord der bliver sagt til dig. Er det ikke befriende at vide det? At ingen mennesker kan tage din energi fra dig, såre dig eller fornærme dig. Vi kan også illustrere dette faktum på en anden måde: Forestil dig at du og jeg tager til den samme fest. Vi er således i det samme rum med én slags gulvtæppe, én slags musik, én slags mennesker, én slags drinks osv. Alligevel skaber du én oplevelse – nemlig DIN oplevelse – af festen. Og jeg skaber min oplevelse af festen. Det vil sige vi skaber to helt forskellige oplevelser af festen. Fordi du skaber ALTID dine følelser og oplevelser med dine egne tanker og de meninger du tillægger dine omgivelser.
 

MISFORSTÅELSE NR. 11: ”DU ER SIKKER PÅ AT LIVET ER OP AD BAKKE, DET ER FYLDT MED PROBLEMER OG DET ER HÅRDT AT TJENE PENGE”

Jeg møder ofte mennesker som er fuldstændig overbevist om at livet er hårdt på alle måder – fordi de er hjernevasket til at tro på det. Livet opleves ikke hårdt fordi livet ER hårdt. Livet opleves hårdt fordi man fortæller sig selv historier om at det er hårdt. Fordi man hele tiden leder efter bekræftelser på at det er hårdt. Fordi ens forældre har oplevet livet som hårdt – og gennem barndommen har sendt signaler om hvor hårdt det er, og hvor smerteligt det er at være slave af livet. Det er en kedelig misforståelse. Livet ER bare. Dvs. du bliver givet et liv. Hvad du gør med det liv og hvilken mening du tillægger det liv og hvordan du oplever det liv – er 100% op til dig. Den oplevelse skaber du selv med det du TROR om livet. Dvs. med dine tanker om livet.
 

MISFORSTÅELSE NR. 12: ”DU ER IKKE DET SAMME VÆRD SOM ANDRE MENNESKER – DER ER FORSKEL PÅ HVAD MENNESKER ER VÆRD”

Den misforståelse lever mange mennesker ud fra. Men den giver slet ingen mening. Hvem vil nogensinde være i stand til at påtage sig en overordnet autoritet til at kunne DØMME hvilket menneske der er mere værd end et andet menneske? Det er jo latterligt. Alle mennesker er lige meget værd. Faktisk giver det slet ingen mening at dømme og tillægge mennesker en værdi. Fordi deres VÆREN er nok. Bare det de er født er nok. Alligevel er mange mennesker styret af titler, uddannelser, penge osv. Jo finere titler, jo højere uddannelse og jo flere penge – jo mere er det menneske værd – og dermed mere værd end andre mennesker. Det er en misforståelse.
 

MISFORSTÅELSE NR. 13: ”DU HAR NOGLE SKYGGESIDER SOM ER USUNDE FOR DIG”

Der findes ingen skyggesider. De eksisterer ikke. Det er en konstruktion opfundet af en kendt psykolog. Du ER som du er. Og ja, hvis du har en tendens til at opføre dig på en bestemt måde som du ikke er glad for – så lav om på det. Længere er den ikke. Andre mennesker kan ikke dømme din adfærd til at være ”skyggesider”. Du bestemmer selv hvad du vil være og hvordan du vil opføre dig. Hvis du har nogle overbevisninger og adfærdspunkter som du er ked af – så i stedet for at gå i gang med at ”fikse” dem, så vil jeg anbefale dig at du begynder at DYRKE alt det gode du har i dig – så vil der automatisk ske en rekalibrering af dit system. Eksempler på alt det gode i dig: Kærlighed, empati, frihed, glæde, autenticitet, sårbarhed og tillid.

Bliv ringet op til en

 

Inspirationssamtale

uforpligtende

 

Få den hjælp og vejledning du har brug for her og nu!

Jeg har gennem de sidste 20 år arbejdet som coach, mentaltræner og forretningsudvikler for topledere og mellemledere, nøglemedarbejdere og ambitiøse mennesker

Ulrich Søgårds logo i blå
☎ Bliv ringet op til en uforpligtende samtale
Scroll til toppen