Der tales og skrives meget om ”selvværd”.

Hver uge ser jeg opslag om ”unges selvværd” og ”medarbejderes selvværd” og folk der bare generelt er på jagt efter ”et bedre selvværd”.

”Jagten på et stærkt selvværd”.

Jeg sidder jævnligt overfor en klient, der siger og tror på flg.:

”Ulrich, jeg har et lavt selvværd. Jeg føler mig forkert og ikke god nok. Det skal der gøres noget ved. Du skal hjælpe mig med at finde en løsning”.

Hvis du OPLEVER du har ”lavt selvværd” – eller du har en kollega eller medarbejder med ”lavt selvværd” – så læs med her:

1. Først: Hvad er ”selvværd”?

”Selvværd” er et koncept. Det er konstrueret af psykologerne, som bruger det til at kvantificere ”den menneskelige værdi”, som du TROR på du ”har”, og derefter tillægger dig selv. Men dette koncept giver ingen mening. Du kunne heller aldrig finde på at tage 10 babyer, kigge på dem og så spørge dem: ”Har I et stærkt selvværd, babyer?” Så ville babyerne bare kigge på dig og tænke ”Hvad snakker du om?” At graduere et menneskes værdi i lavt, mellem eller højt selvværd, giver ingen mening. Fordi alle mennesker har en naturlig, medfødt værdi. Deres blotte eksistens er værdien. Deres væren er ren energi og værdi. Uanset deres konstruerede ”selv” og de historier de tror på om deres ”selv”. Den menneskelige værdi ER bare. Og dermed er den reelt uendeligt ”stor”. That’s it. Det er sådan vi alle er født. Alt andet er historier og konstruktioner”.

2. Når du forstår ovenstående punkt – kan du nu spørge dig selv:

”Hvad er lige mit udbytte ved – at gå og sammenligne mig med andre mennesker, tale grimt om mig selv i min indre dialog, opfinde en historie om mit ”værd” og køre op og ned med mine følelser – så jeg på ”en god dag” oplever jeg har ”et godt selvværd”, og på ”en dårlig dag” oplever jeg har ”et dårligt selvværd”?

3. Nu ser og forstår du også flg.:

”DU opfinder en historie om din værdi. Om dit værd. Du analyserer dig selv. Dernæst konkluderer du hvad dit værd er i dag. Og til sidst FØLER du dit værd. Denne proces består af en tankerække, som du kører inde i hovedet – og som du TROR på er sand, i det øjeblik du låser dig fast på din KONKLUSION om dit værd i dag er lavt, mellem eller højt”.

4. Hvis du stadig tænker: Jamen, hvad skal jeg GØRE for at få det godt med mig selv og dermed få ”et godt selvværd”?

Du skal gøre 2 ting:

Nr. 1: Læse ovenstående flere gange og forstå hvad ”selvværd” er.

Nr. 2: Når dine tanker og historier om ”hvad du er værd” og ”hvad dit selvværd er” dukker op – lader du tankerne og historierne være i fred. Du er IKKE de tanker og historier. Du skal ikke fikse de tanker og historier. Du kan i øvrigt ikke fikse noget som helst. Og nu hvor du forstår, at ”selvværd” slet ikke findes, og der ikke er ”noget problem” som skal fikses, så kan du blot VÆRE med tankerne og historierne UDEN at tage dem alvorligt. UDEN at fikse noget som helst. UDEN at gøre noget som helst. UDEN noget som helst.

”Når ”jeg bilder mig ind at jeg ikke er god nok” og ”jeg søger et bedre selvværd” og ”jeg bliver nødt til at gøre noget for at få et bedre selvværd” sætter ind – ER du med disse konstruktioner, og har ingen modstand mod dem”.

Du ER med dem. Du lader dem være. Og lige dér INDSER du: Jamen, ”selvværd” findes slet ikke. Det er et fata morgana. Du ER allerede alt hvad du har brug for. Du skal ikke fikses. Du er ikke forkert. Du har ALDRIG været forkert eller ikke god nok.

NÅR det har været der, har det blot været der, fordi du bildte dig selv det ind.

Der ER kun det du er født med – FØR dine tanker om ”selvværd”:

Autenticitet, kærlighed, glæde og kreativitet = Væren.

Alt andet er frit opfundet og usandt.

Du har altid været hjemme i din VÆREN!

Bliv ringet op til en

 

Inspirationssamtale

uforpligtende

 

Få den hjælp og vejledning du har brug for her og nu!

Jeg har gennem de sidste 20 år arbejdet som coach, mentaltræner og forretningsudvikler for topledere og mellemledere, nøglemedarbejdere og ambitiøse mennesker

Ulrich Søgårds logo i blå
☎ Bliv ringet op til en uforpligtende samtale
Scroll til toppen