Jeg har lige læst et indlæg fra en person, som skriver flg.:

“Jeg troede i mange år, at jeg var introvert. I flere år senere, følte jeg mig mere ekstrovert. I dag tror jeg på, at jeg er ambivert (både introvert og ekstrovert)”.

Gennem de sidste 20 år, har jeg hørt historier som denne, fra flere af mine klienter, som tror på, at de er født introvert eller ekstrovert eller ambivert. Flere af dem har også udfyldt nogle fine ”persontype-profiler”, som har bekræftet dem i, at de er det ene eller det andet.

Mange mennesker tror, at de har behov for at sætte sig selv i en ”personligheds-kasse”, hvor de ”konkluderer”, at de er introvert eller ekstrovert eller ambivert. Fordi det giver dem en oplevelse af ”tryghed” og ”jeg har styr på hvilken type jeg er”.

Der er bare lige det ved det, at du IKKE er født introvert eller ekstrovert eller ambivert.

Du ER præcist det som du selv tror på du er!

Du agerer også forskelligt fra situation til situation. Du indgår i et samspil med de mennesker, du er sammen med. Det betyder, at når du er sammen med nogle bestemte mennesker, så er du en smule mere introvert. Når du er sammen med nogle andre mennesker, så er du en smule mere ekstrovert.

Dit humør spiller også ind. Er du særligt glad og opløftet, vil du opleves som mere ekstrovert. Er du i dårligt humør og trist, vil du kunne opleves som mere introvert.

Her er hvad forskerne siger:

  1. Du kan når som helst bevæge dig fra ekstrovert til introvert – eller det modsatte.

  2. Neuro-plasticiteten gør, at du ved at TRO på noget andet end det du tror på i dag, kombineret med nye handlinger, som du repeterer igen og igen – eksempelvis at du tror på du ER ekstrovert i stedet for at tro på du er introvert, og du tillægger dig selv en ekstrovert adfærd – ja, så vil der dannes nye synapser mellem neuronerne i din hjerne – og så vil du efter et stykke tid opleve dig selv som ekstrovert.

  3. For at du kan ”konkludere” om du er introvert eller ekstrovert eller ambivert – så kræver det, at du tager flere og mere komplicerede psykologiske forhold med ind i ligningen. Hvilket i sidste ende betyder, at du slet ikke har den kognitive kapacitet til at konkludere noget som helst. Det vil sige, det har du selvfølgelig – men din konklusion vil være frit opfundet, og dernæst bilder du dig selv ind, at det er sådan det er. Derfra oplever du så – at det er sådan det er.

GLEM HISTORIERNE OM ”INTROVERT”, ”EKSTROVERT” OG ”AMBIVERT”

Jeg oplever igen og igen, hvordan mine klienter sætter sig selv fri, når de stopper med at analysere sig selv og forsøge at regne ud, om de er introverte, ekstroverte eller ambiverte.

Det er meningsløs selv-analyse og frit opfundet.

Stop med at bruge energi på det – der findes intet udbytte ved det.

VÆR dig selv. Vær den du er, når du er dig selv. Ikke mere og ikke andet.

Jo mere du glemmer dig selv, jo gladere bliver du.

Jo mere du analyserer dig selv, jo mere overtænkende bliver du.

Husk: Du er en VÆREN – og ikke en TYPE.

Det er derfor det på engelsk hedder ”human BEING” og ikke ”human TYPE”.

Typer og typologier er et koncept, som er frit opfundet.

De findes ikke i virkeligheden – kun når du tror på dem.

Når du ikke tror på konceptet og vi dermed ikke holder det i live – ER du bare.

Så er der ren væren, og du kommer for alvor i kontakt med din medfødte frihed.

 

  • Del på Facebook
  • Del på LinkedIn
  • Del på Twitter

Bliv ringet op til en

 

Inspirationssamtale

uforpligtende

 

Få den hjælp og vejledning du har brug for her og nu!

Jeg har gennem de sidste 20 år arbejdet som coach, mentaltræner og forretningsudvikler for topledere og mellemledere, nøglemedarbejdere og ambitiøse mennesker

Ulrich Søgårds logo i blå
☎ Bliv ringet op til en uforpligtende samtale
Scroll til toppen